30.11.15

Koji čaj je najbolji za vaše zdravlje?


50131.jpg


Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da žene koje piju čaj od kamilice duže žive, pa je Telegraph odlučio da otkrije koje vrste čajeva nose najviše zdravstvene koristi

 zeleni čaj
Ovaj napitak je bogat polifenolom koji se zove EGCG, a koji najvjerovatnije utiče na ljudsko zdravlje i bolesti. Osim toga, antioksidansi u zelenom čaju navodno sprječavaju pojavu karcinoma dojke, pluća i želuca.
Također se tvrdi da šoljica zelenog čaja predstavlja dobru zaštitu od demencije i nastanka Alzhajmerove bolesti, kao i da može da smanji nivo holesterola.

Crni čaj
Naučnici su otkrili da oni koji piju dvije do tri šoljice ovog čaja dnevno, imaju 50 posto manje šanse od pojave ranih tragova demencije, u poređenju s ljudima koji ga ne piju.
Istraživanja su također pokazala da ovaj topli napitak može da smanji rizik kod moždanog udara, ali i zaštititi pluća od štete prouzrokovane pušenjem.

Čaj od mente
Smatra se da čaj od mente poboljšava varenje, ali i da pomaže u borbi protiv stresa.
Osim toga, pomaže u opuštanju mišića, što je problem s kojim se susreću ljudi koji pate od stresa ili anksioznih poremećaja.

Kamilica
Osim što se povezuje s dugovječnošću kod žena, naučnici napominju i da ispijanje čaja od kamilice može da pomogne u regulaciji dijabetesa.
Zbog toga što čisti i hidratizuje kožu, kamilica se smatra i vrijednim borcem protiv problema sa kožom.

 izvor: NOVO VRIJEME

Nema komentara:

Objavi komentar