6.11.16

Stručnjaci tvrde: Vlažne maramice opasne po zdravljeBritansko Društvo za očuvanje mora je saopštilo da su vlažne maramice postale vodeći uzrok zagađenja plaža, ali i da izazivaju druge probleme.
One se prave od poliestera, materije kojoj trebaju vjekovi da se razgradi prirodnim putem, a stručnjaci su ustanovili da mogu biti uzročnici alergijskih reakcija, te da se ne preporučuju za bebe.
Nježna koža beba koja još nije potpuno zrela i osjetljiva je na sve spoljne faktore, pa tako upija i sve negativno iz vlažnih maramica. Zato je za bebe najbolje koristiti obične pamučne blaznice sa toplom vodom. Štaviše, dermatitis i ekceme koji su sve učestaliji kod beba i na rukama roditelja stručnjaci su povezali prvenstveno s vlažnim maramicama.
Najopasniji sastojak koji izaziva te alergije je methilizothazolinon (MI), kog je Američko društvo za kontaktni dermatitis proglasilo alergenom 2013. godine, a Evropska komisija je zabranila njegovo korišćenje u svim proizvodima koji mogu ostati na koži.
Umjesto antibakterijskih vlažnih maramica bolje je prati ruke starom metodom – vodom i sapunom. Interesantno je da je ustanovljeno i da takve vlažne maramice mogu izazvati otpornost na antibiotike.
Umjesto vlažnih maramica za skidanje šminke, za koje dermatolozi upozoravaju da izazivaju iritaciju i isušivanje kože, koristite pamučne blaznice i micelarni rastvor.
Vlažne maramice za čišćenje kuće često sadrže puno alkohola i mirisa koji takođe mogu iziritirati i isušiti kožu. Djelotvornije su “magične krpe” koje možete više puta koristiti, a koje su i pravljene za čišćenje domaćinstva, prenose mediji.