2.8.15

Koliko vode nam je zaista potrebno?


44497.jpg


 Svi smo čuli da treba piti osam čaša vode dnevno. Međutim taj savjet nije baziran na naučnim dokazima, a za neke ljude to može biti veoma štetno, izjavili su istraživači sa Harvarda


 Oni su zaključili da je pola litre do litar i po tečnosti dnevno idealan unos. Ključna riječ je tečnost, što znači da ne podrazumjeva samo vodu .
„Misli se generalno na tečnost,“ izjavio je jedan doktor iz Klivlenda. “To ne mora nužno da bude voda već i salata, voće, supa. To su sve namirnice koje u sebi imaju dosta vode.”
Takođe je važno, naročito ako ste izloženi visokim temperaturama, da obratite pažnju na znake dehidratacije koje uključuju vrtoglavicu, slabost, lupanje srca i tamnu mokraću.
Niko nije siguran odakle je potekao podatak o dnevnom konzumiranju osam čaša vode, ali Medicinski institut preporučuje dnevni unos tri litra tečnosti za muškarce i 2.2 litra za žene.

Kada djetetu treba dozvoliti da ima mobilni telefon?


44632.jpg
Iako djeluje da svi danas imaju mobilne telefone, teško je odlučiti kada je pravo vrijeme da ga dobije i vaše dijete

 Prema dječijem psihijatru Dječije klinike u Clevlandu, dijete treba informisati o opasnostima koje nosi taj uređaj, ali i kako da ih prevaziđe i shvati pravila adekvatne upotrebe telefona.
Djeca mlađa od 10 godina ne treba da imaju telefon, smatra Osterman. Osim toga, on ili ona treba da budu dovoljno zreli da razumiju opasnosti s kakvim se mogu susresti na internetu i odgovornosti koju imaju.
Osterman savjetuje roditelje da prvo objasne djetetu posljedice neprikladnog ponašanja i navedu im primjere iz stvarnog života.
“Uvijek govorim roditeljima da prate, prate, prate i budu upućeni u ono što se dešava u djetetovom životu, tako da on ili ona budu dovoljno opušteni da razgovaraju s vama, ukoliko se pojavi neki problem”, kaže on.
Osterman dodaje da roditelji treba da postave kontrolu nad telefonom, a ako se dijete pobuni, jednostavno mu ne treba dozvoliti da isti posjeduje.


izvor: NOVO VRIJEME