27.4.16

Fizičko kažnjavanje djece ostavlja posljedice na njihovu psihu


kažnjavanje_djeteta


Djeca koju roditelji fizički kažnjavaju sklonija su problemima s mentalnim zdravljem i asocijalnom ponašanju u odraslom dobu, pokazalo je novo istraživanje

 

Kognitivne teškoće i pojačana agresija, kao i druge neželjene posljedice zabilježene su u analizi rezultata raznih istraživanja u posljednjih 50 godina. Ta studija objavljena je u “Journal of Family Psychology” i sproveli su je istraživači Univerziteta u Teksasu i Univerziteta u Michiganu.
Oni su koristili termin “šljepkanje” kako bi označili “udaranje djeteta po zadnjici ili ekstremitetima otvorenom šakom”.
Otkrili su 13 negativnih ishoda koji se povezuju s takvim vidom kažnjavanja, a među njima i agresivnost, asocijalno ponašanje, mentalne probleme, negativan odnos prema roditeljima, niže kognitivne sposobnosti i slabije samopouzdanje u odraslom dobu.
“Povremeno šljepkanje djeteta je vrlo rasprostranjen oblik kažnjavanja, ali ga već neko vrijeme okružuje debata o njegovoj efikasnosti i primjerenosti. Metaanalize predstavljene u ovom radu pokazuju da nema dokaza da se takav vid kažnjavanja povezuje s poboljšanjem ponašanja djeteta. Naprotiv, povezuje se s povećanim rizikom od 13 negativnih razvojnih ishoda”, stoji u radu.
Istraživanje koje je sproveo UNICEF pokazalo je da je 80 posto djece u svijetu podvrgnuto nekom obliku udaranja kao disciplinskoj metodi.

izvor: NOVO VRIJEME

 

Nema komentara:

Objavi komentar