12.1.16

Najbrže rastuća skupina muslimana u SAD-u


52313.jpg





Latinoamerikanci u SAD-u smatraju se najbrže rastućom grupom muslimana u Americi, objavio je Press-Enterprise.
Iako statistike nisu široko praćene, među latino-zajednicama u SAD-u živi otprilike 150.000 ljudi koji su prešli na islam.
Trend prelaska Latinoamerikanaca na islam praćen je od Islamske zajednice Sjeverne Amerike, te je u 2006. godini bilo procijenjeno da u SAD-u živi oko 40.000 latinomuslimana. Neki lideri u zajednici kažu da nedavni demografski rast ima svoje korijene u zajedničkom iskustvu migracija i negativnim političkim retorikama koje zagovornici smatraju antimuslimanskim.
Mark Gonzales, muslimanski pjesnik i umjetnik u Kaliforniji, rekao je da se migracije najviše odnose na Meksikance i muslimane nakon terorističkih napada od 11. septembra, te da su im pomogle da pronađu “zajednički jezik”.
“Islam je najbrže rastuća religija na svijetu i stopa prelaska Latinoamerikanaca na islam veća je od stope konvertiranja bilo koje druge nacionalnosti”, kazao je Gonzalez, koji je prešao na islam prije 12 godina.
Jihad Turk, predsjednik Bayan Claremonta i Islamskog fakulteta u Kaliforniji, rekao je da je islam najsličniji katoličkim uvjerenjima. “Muslimani vjeruju u mnoge priče koje su sadržane u njihovoj Bibliji, te u proroke koji se tamo spominju”, dodao je on.
"Muslimani ne samo da vjeruju u Boga i Deset zapovijedi već i u Isaa, a.s., kojeg katolici nazivaju Kristom. Također vjeruju da mu se majka zvala Merjema i vjeruju u njenu priču koja je u Kur’anu ispričana sa mnogo više detalja nego u Bibliji”, rekao je Turk. Ove organizacije u SAD-u su osnovane s ciljem spajanja latino i muslimanske zajednice.

izvor: NOVO VRIJEME
 

Nema komentara:

Objavi komentar