12.1.16

Čudesni napitak: Mnoga su prijateljstva započela upravo uz šolju toplog čaja


51640.jpg




Porijeklo čaja se veže za područje Kine. Odatle je prenesen u Indiju i Japan, nakon čega se njegovo uzgajanje i kultura pijenja proširuje na evropske zemlje i Rusiju. Krajem 17. stoljeća čaj je prenesen na područje Novog svijeta


Spajajući određene vrste iz biljnog svijeta, čovjek je otkrio namirnice koje konzumira s velikim apetitom. Iako je samo Stvoritelj Taj Koji stvara iz ništavila, čovjeku je data mogućnost da iz postojećih biljnih vrsta, a u skladu s kulturološkim i tradicijskim vrijednostima, izvlači i izdvaja određene sastojke. Iako ponekad manipulirajući strukturom biljke možemo dobiti štetne proizvode (alkoholna pića ili narkotici), ova blagodat u velikom broju slučajeva čovjeku daje mogućnost da svoje požude i apetite zadovolji na pozitivan i dozvoljen način.
Tako je čaj napitak koji se vrlo često koristi u našoj kuhinji, dok je u nekim nacionalnim kuhinjama, a posebno na Istoku, najzastupljeniji napitak u svakodnevnoj ishrani. Mnoga su prijateljstva započela upravo uz šolju toplog čaja. Čaj će nas ugrijati za vrijeme hladnih zimskih dana. A tokom ljetnih dana, čaj je tu da nas oslobodi tjelesne vrućine. Svi oni koji se rukovode poslovicom da gost dolazi sa deset opskrba, te da jednu pojede a devet ostavi za sobom, svoje nastojanje da što bolje ugoste onoga ko im je zakucao na vrata, vrlo često će započeti šoljicom toplog čaja.

Čaj kao biljna vrsta
Čaj (lat. Camellia sinensis) je zimzeleno malo drvo, iz porodice Theaceae od čijeg lišća se pravi ovaj topli napitak. Uzgaja se u tropskim, vrlo vlažnim i kišovitim područjima s umjerenim temperaturama. Zemlja koja najviše odgovara uzgoju čaja jeste zemlja bez kreča i s mnogo kiselosti. Opisani predjeli se nalaze uglavnom u predjelima na višoj nadmorskoj visini. Za pravilan rast čaja, posebno u periodu razvoja biljke, potrebne su velike i konstantne količine kiše. Visina ove biljke koja se obrađuje dok je još zelena dostiže oko 180 cm. Ako se ostavi da raste nekontrolirano, biljka čaja može dostići dužinu od 30 m.
Porijeklo čaja se veže za područje Kine. Odatle je prenesen u Indiju i Japan, nakon čega se njegovo uzgajanje i kultura pijenja proširuje na evropske zemlje i Rusiju. Krajem 17. stoljeća čaj je prenesen na područje Novog svijeta. Što se tiče njegovog uzgoja, Indija je na prvom mjestu svjetskih uzgajivača (28,3 posto svjetskog uzgoja), Kina je druga (23,6 posto), Kenija treća (9,6 posto), Šri Lanka četvrta (9,1 posto) i Turska peta (6 posto). Ostaje zemlje pokrivaju 23,4 posto svjetskog uzgoja ove biljke.
Čaj predstavlja ljekovitu biljku koja se konzumira, što iz kulturoloških razloga, što iz navike, još od 3000. godine pr.n.e. Kineska izreka “više volim provesti tri dana bez hrane, nego tri dana bez čaja” najbolje pokazuje odnos Kineza prema ovom napitku.

Crni i zeleni čaj
Osim crnog čaja, koji je vrlo rasprostranjen u mnogim zemljama, čaj se može konzumirati i u obliku zelene biljke. Obje vrste čaja se dobijaju od lista iste biljke. Međutim, njihov okus i hemijski sastav razlikuju se ovisno o procesu fermentacije kojoj je čaj bio izložen. Crni čaj se dobija tako što se listovi zelenog čaja drže u vlažnim i hladnim prostorijama sve dok putem oksidacije ne dobiju crnu boju. Tokom procesa oksidacije dolazi do spajanja velikog broja polifenola (materija koja sprečava nastanak karcinoma) i jakih antioksidanata (materija koja sprečava oksidaciju), tako da čaj u određenoj mjeri gubi svoja antikancerogena svojstva. S obzirom na to da sadrži jače polifenole, zeleni čaj predstavlja jači antioksidant u odnosu na crni čaj.

Koristi od čaja
Naučna istraživanja su pokazala da je čaj nakorisniji ako se koristi kao zeleni čaj, odnosno u obliku u kojem je stvoren. Koristi koje ćemo spomenuti uglavnom se odnose na zeleni čaj, iako se i kod crnog čaja u određenoj mjeri mogu pronaći slična svojstva.

Čaj kao antioksidant
Istraživanja su pokazala da čaj ima jače zaštitne osobine od antioksidanata kakvi su vitamin C i E. Kisik, koji je neophodan za ljudski život, može biti štetan za čovjeka kad se nađe u obliku slobodnih radikala. Aktivni kisik (kisik koji je izgubio elektrone pa je sklon da iz okolnih molekula vuče elektrone) u reakciji s bilo kojom materijom u organizmu dovodi do njene oksidacije. Kao rezultat toga, dolazi do dezintegracije masti, DNK trpi štetu i dolazi do urušavanje ćelijske membrane. Sve to su pojave koje prethode nastanku tumora. Svojim antioksidantnim učinkom, čaj sprečava oksidaciju, ponajprije masnih tkiva, ne dozvoljavajući nastanak toksina. Dezintegracija osnovnih elemenata ljudskog organizma, na čelu s mastima, osnovni je razlog koji dovodi do pojave ateroskleroze.

Snižavanje holesterola
Holesterol je poznat kao “loša molekula” koja uzrokuje različite bolesti, posebno kod osoba u poznim godina Mnoga su prijateljstva započela upravo uz šolju toplog čaja. Čaj će nas ugrijati za vrijeme hladnih zimskih dana. A tokom ljetnih dana, čaj je tu da nas oslobodi tjelesne vrućine. Svi oni koji se rukovode poslovicom da gost dolazi sa deset opskrba, te da jednu pojede a devet ostavi za sobom, svoje nastojanje da što bolje ugoste onoga ko im je zakucao na vrata, vrlo često će započeti šoljicom toplog čaja ma. Međutim, treba znati da postoje dvije vrste holesterola ‒ dobar i loš holesterol. Ta gruba podjela u osnovi zavisi od veličine molekula koje nose holesterol. Dobar holesterol je osigurač rada ćelije i on ima aktivnu ulogu u vitalnom procesu kakav je proces izgradnje ćelijske membrane. Rizik da takav holesterol začepi krvni sud relativno je nizak. Kad se spomene loš holesterol, tad treba znati da se radi o molekulama nosačima holesterola, koje lahko ulaze u krvne sudove uzrokujući njihovo začepljenje.
Rezultati istraživanja pokazuju da dovoljna konzumacija čaja dovodi do pada lošeg holesterola. Tako je jedno istraživanje pokazalo da ljudi koji konzumiraju čaj imaju isti nivo holesterola kao i ljudi koji ga ne konzumiraju, iako su konzumirali hranu sa dvostruko više holesterola.

Antibakterijski i antivirusni efekt
Katehini kao jedan od osnovnih sastojaka čaja, snažni su antibakterijski i antivirusni agensi koji djelujući na mikroorganizme sprečavaju nastanak različitih oboljenja, kakva su karijes ili HIV (virus koji uzrokuje uništenje imunog sistema). Neka istraživanja su pokazala i da zeleni čaj sprečava širenje zaraznih bolesti kakve su proljev, kolera i sl. Treba dodati i to da se čaj preporučuje za simptomatsko liječenje gripe.

Ostale koristi od čaja
Navedimo još neke pozitivne efekte konzumacije čaja:
‒ otklanjanje lošeg zadaha
‒ sprečavanje prehlade i gripe uz pomoć vitamina C
‒ zaštita od dijabetesa tipa 2
‒ ublažavanje alergijskih simptoma putem blokiranja ključnih receptora
‒ ublažavanje simptoma kod Parkinsonove bolesti
‒ usporavanje HIV-infekcije
‒ uspostavlanje ravnoteže na nivou tjelesnih tečnosti
‒ smanjenje stresa i umora
‒ bolje imunološko stanje kože
‒ zaštita od osteoporoze
‒ smanjenje štetnosti na nivou DNK
‒ usporavanje procesa starenja
‒ smanjenje rizika od nastanka krvnog ugruška

Zaštita od karijesa uz pomoć florida
Prekomjerna konzumacija čaja vjerovatno će donijeti više štete nego koristi. Osim kofeina, čaj sadrži teofilin, ali i neke druge spojeve čija svojstva nisu rasvijetljena dokraja. Ako se prekomjerno konzumira (više od deset šoljica dnevno), osim negativnog efekta kofeina, oksidirani fenolikanski spojevi u čaju umanjuju apsorpciju i pozitivan utjecaj željeza koje se nalazi u hrani. Ovo stanje se posebno očituje kod osoba u čijoj prehrani preovladava voće i povrće, i to na način da kod njih dolazi do stanja anemije (malokrvnosti). Dakle, radi se o negativnom efektu koji se može očitovati onda kad se čaj unosi zajedno s hranom. Iz tog razloga se preporučuje da trudnice i djeca sklona anemiji ne konzumiraju čaj s hranom, odnosno da konzumiraju blažu varijantu čaja uz korištenje limuna. Zahvaljujući vitaminu C, limun umanjuje utjecaj fenola.
U slučaju pripreme čaja na uobičajen način, 80 posto kofeina ostaje u čajnoj masi. Prema tome, osoba koja tokom dana konzumira tri-četiri šolje čaja, na taj način unosi oko 300 miligrama kofeina u organizam. To je upola manje od dnevne doze od 650 miligrama čistog kofeina koju farmaceutska udruženja postavljaju kao dnevnu granicu. U tom smislu, manje količine kofeina ubrzavaju krvotok, daju vitalnost i umanjuju osjećaj umora.
Sve što postoji u kosmosu, stvoreno je da služi određenoj svrsi. Tako je i sa čajem. Ako se konzumira u umjerenim količinama, ova biljka će imati pozitivne efekte na ljudski organizam. Iz tog razloga, želimo li izvući maksimalnu korist iz čaja, moramo paziti na njegovu pripremu i količinu koju konzumiramo.

Zaštita od karcinoma
Za indirektnu zaštitu od karcinoma imamo zahvaliti antioksidantnoj osobini čaja. Ovaj fenomen može se objasniti eliminacijom ili blokiranjem hemijskih materijala koji dovode do pojave karcinoma, i to putem polifenola koji se nalaze u čaju. Još jedna od koristi polifenola jeste njegova sposobnost sprečavanja da masti koje se nalaze u krvi oštete krvne sudove i srce. Stručnjaci su otkrili da zeleni čaj svoje pozitivne efekte pokazuje posebno u slučajevima zaštite od karcinoma želuca, tankog crijeva, pankreasa, debelog crijeva, dojke i jetre. Prema istraživanjima Kineskog nacionalnog instituta za karcinom, kod Kineza koji konzumiraju zeleni čaj manja je vjerovatnoća obolijevanja od karcinoma jednjaka.


izvor: NOVO VRIJEME


Nema komentara:

Objavi komentar