Digital clock

5.9.15

Da li smijemo da pijemo kahvu koja je dugo stajala?


46440.jpg


Da bi omiljeni jutarnji napitak imao razbuđujuće dejstvo trebalo bi ga popiti u roku pola sata. Evo i zašto
Ostalo je još nekoliko sati do kraja radnog vremena i već polako osjećate umor. U jednom trenutku posežete za šoljicom skuhane kahve koja vam od jutra stoji na stolu i pitate se: "Smijem li ja to uopće da popijem?” Evo odgovora na to pitanje.

Šta ako je riječ o kahvi s mlijekom?
Ako je dobro zatvoreno i stavljeno u frižider, mlijeko može ostati svježe i sedam dana nakon otvaranja. Ako ga pak ostavite u kahvi (nes ili crnoj) više od nekoliko sati, skuhajte sebi novu kahvu.

Mijenja li se vremenom ukus skuhane kahve?
Skuhana kahva može da promijeni ukus i nakon 30 minuta, a poslije tog vremena imate otprilike četiri sata prije nego se ulja iz kahve pokvare, što rezultira lošijim ukusom ovog napitka. Dakle, kahvu je najbolje popiti do pola sata nakon kuhanja.

Šta se dešava kad crna kahva odstoji?
Crna kahva je tad sigurna za piće, mada vjerovatno neće imati jednako dobar ukus kao kad je tek skuhana. Bolja je ideja napraviti novu, a ako ste riješili da popijete tu kafu, bolje je da bar prethodno zagrijete kahvu.


izvor: NOVO VRIJEME

Nema komentara:

Objavi komentar