28.2.15

Kana za vas: Prirodna i zdrava boja za kosu


33494.jpg

Osim što se koristi za bojenje kose, kana ima regenerativno djelovanje; ljekovito djeluje na kožu vlasišta, prirodno učvršćuje i jača kosu, sprečava opadanje, pridonosi gustoći kose i vraća joj prirodni sjaj. Prirodna i jedina boja kane je crvena, te se zato, da bi se postigle ove nijanse, kani dodaju toksične metalne soli. Takve kane su zapravo pune hemikalija


Kana (lat. Lawsonia inermis) se dobija od osušenih listova egipatskog zimzelenog grma Lawsonia alba. Grmovi ove biljke mogu narasti od dva do šest metara. Biljka se nakon branja suši na suncu, a potom se osušeni listovi melju u prah. Prah se koristi za bojenje kose, ali u nekim kulturama i za ukrašavanje tijela te za bojenje životinjske kože, noktiju, ali i predmeta od kože i vune. Ako se listovi uberu prije nego što potpuno sazriju, proizvod se zove zelena kana i pri bojenju kosi daje blažu nijansu crvene. Osim što kosi daje bakrenocrvenu boju, kana je poznata po svom ljekovitom djelovanju na dlaku i vlasište.
Dakle, njezino regenerativno svojstvo čini ju ljekovitom za kožu vlasišta, prirodno učvršćuje i jača kosu, sprečava opadanje, pridonosi gustoći kose te joj vraća prirodni sjaj. Općenito, kana pridonosi održavanju prirodne ravnoteže kose i vlasišta, efikasno uklanja perut jer sadrži antifungicidalna svojstva, jača i hrani korijen kose te čisti i hladi kožu. Nanošenjem kane na kosu, na površini vlasi nastaje zaštitni omotač koji sprečava prodor vanjskih štetnih faktora kroz keratinski sloj dlake. Tako se sprečava i gubitak vlage, a time i lomljivost kose. Upravo zato pojedini sintetički preparati za oblikovanje kose te proizvodi za njegu kose na kosi obojenoj kanom ne daju očekivani rezultat – jednostavno ne mogu prodrijeti u kosu. Ponekad se na kosi obojenoj kanom, ili, kako se to još u narodu kaže, oknivenoj kosi, ne može raditi ni minival.

Intenzivna crvena boja
Ključni sastojak lišća kane je narandžasto-crveni pigment lavsonija. U industrijskoj terminologiji, u kojoj se boje označavaju inicijalima C.I., ovaj pigment nosi naziv “natural orange 6″ (prirodna narandžasta 6). Sušeni mljeveni listovi kane daju zeleni prah, koji, zbog prisustva hlorofila, bojom ne odaje veliku količinu crvenog pigmenta koji sadrži, ali kad se smjesa od mljevenog lišća kane i blago zakiseljene vode nanese na kosu, molekule tog crvenog pigmenta lahko prelaze iz smjese na kosu, vežući se za keratin. Tako prodiru prema najdubljim slojevima dlake i tu se zadržavaju.
Učestala primjena kane pridonosi nakupljanju pigmenta na površini dlake i intenziviranju boje, te dugotrajnom zadržavanju pigmenta u strukturi dlake. To u principu znači da se ova prirodna boja gotovo nikako ne ispire iz kose, a izuzetno ju je teško prekriti nekom drugom bojom, bilo prirodnom ili sintetičkom. Kana koja je dostupna na tržištu pojavljuje se u nekoliko boja: crna, smeđa, kesten, plava itd.
Prirodna i jedina boja kane je crvena, te se zato, da bi se postigle ove nijanse, kani dodaju toksične metalne soli (olovni acetat, nitrat srebra, soli bakra, nikla, kobalta, bizmuta i željeza), hemijske boje, pa čak i parafenilendiamin, uobičajeni sastojak hemijskih boja za kosu za koji je ustvrđeno da izaziva alergije. Ti aditivi često nisu navedeni u popisu sastojaka, jer to nije nužno u zemljama iz kojih se uvoze. Takve kane su zapravo pune hemikalija. Metalne soli iz ovih boja mijenjaju i fiksiraju boju i mogu izazvati lošu reakciju u kombinaciji sa sintetičkim bojama za kosu, te tako ozbiljno oštetiti kosu. Ako komercijalno pakovanje kane sadrži bočicu nekog razvijača, sigurno nije riječ o prirodnoj kani i kvalitet kose nakon bojenja može postati lošiji.

Vrste kane
Iako na tržištu postoji mnoštvo nijansi, od plave do crne, kana je zapravo samo jedna – ona koja ima crveni pigment, a čiji je prah zelene boje i miriše na sijeno. Iako se kana uzgaja u mnogim dijelovima svijeta, njezin je pigment, bez obzira na porijeklo, uvijek narandžasto-crvene boje. Ovisno o klimatskim uvjetima i strukturi tla, boja i struktura listova može biti ponešto drukčija, pa se koncentracija pigmenta može razlikovati od kane do kane, no uvijek je riječ o nijansama crvene boje. Naravno, to kako će kana izgledati na kosi ovisi i od nečije prirodne boje kose.
Tamnijoj, smeđoj kosi kana daje topao, crvenkast sjaj, a svjetlija kosa dobija crvenkastozlatni ton. Kana ne čini kosu svjetlijom i nije prikladna za plavuše ili za kosu koja je više od dvadeset posto sijeda, bijela, obojena, izbijeljena ili s pramenovima, jer će joj dati neprirodnu narandžastu boju.
Proizvod koji je na tržištu prisutan pod nazivom crna kana najčešće je mješavina kane i indigo-boje, koja se dobija od istoimene biljke (Indigofera tinctoria), a ta mješavina daje crnu boju s tamnoplavim odsjajem. Takozvana neutralna kana jest zeleni prah koji miriše poput svježe pokošene trave, ali to ustvari nije kana i nije neutralna. Dobija se iz biljke Cassia obovata i ima zlatnožuti pigment, pa je idealna za njegu prirodne plave ili žućkaste sijede kose. Njeguje oštećenu kosu dajući joj sjaj. U istu svrhu može poslužiti i srodnica ove biljke Cassia auriculata, koja se koristi i u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini.
Da bi se dobila zlatna nijansa, kana se može miješati sa šafranom, kurkumom ili vrstom hibiskusa koji daje žutu nijansu. Da bi se dobile nijanse smeđe, kanu je moguće pomiješati s indigom, a za svjetlije smeđe nijanse u kanu se može dodati kahva, ljuske oraha, crni čaj i slično. Za intenzivnije nijanse crvene, umjesto vode se može upotrijebiti i čaj od hibiskusa.

Kako se koristi
Kana se obično miješa s vrućom vodom u glatku smjesu. Smjesa se mora nanositi četkom, od korijena prema krajevima, na vlažnu kosu. Nakon što se oboji jedan pramen, treba ga odmaknuti nastranu, i tako redom.
Na kosi je treba ostaviti da djeluje barem sat. Što duže kana ostane na kosi, to će njezin intenzitet biti jači.
Nakon nanošenja kane kosu treba zamotati, i to najbolje u plastičnu vrećicu, kapu ili foliju, te preko toga omotati peškir, jer se ovako zadržava toplina glave i kose, koja pojačava i ubrzava djelovanje pigmenta iz kane. Kosu je potom potrebno dobro isprati vodom i šamponom.
Treba znati i to da kana ostavlja tragove po koži i odjeći, slično kao i sintetske boje, pa je potrebno nositi rukavice. S odjeće je kanu nemoguće isprati, pa je potreban veliki oprez tokom bojenja. Također, dobro je nanijeti kremu za lice na rub kože uz kosu, kako ne bi ostale crvene mrlje na licu.

Nema komentara:

Objavi komentar