Digital clock

28.2.15

Jedna mirisna priča: Bosanska Alisa u Zemlji čula


36109.jpgAlisa Ajanović je osoba koja svijet promatra očima nekog ko se ne miri s mnogobrojnim nametnutim aksiomima u životu. Jedan od takvih aksioma odnosi se na naše povjerenje spram kozmetike i lijekova, koji su proizvodi unosnih svjetskih industrija. Svi imamo mogućnost, ali i obavezu da zastanemo i razmislimo o svemu što nam se nudi

Stari Latini bi znali kazati: "Nomen est omen", iliti: "Ime je znak." Svakako su bili upravu.
Ovaj put ispričat ćemo vam priču u kojoj sve miriše na Lijepo. To je priča o jednoj Alisi. Pravoj, pravcatoj bosanskoj Alisi. Alise su, kao što znamo, zadužene da nas povedu u Zemlju čudesa. To im je jednostavno posao. Nešto kao turistički vodič ili putnički savjetnik možda.
Bilo kako bilo, gospođa Alisa Ajanović iz Sarajeva odgovorno je ponijela svoje ime i veoma ozbiljno se prihvatila obaveze da ljudima predstavi čudesni svijet mirisa, zarobljen u još čudesnije oblike. To su oblici prirodnih handmade-preparata za njegu, relaksaciju i revitalizaciju tijela.

Specifična laboratorij-kuhinja
U malom toplom kutku Alisinog stana nalazi se jednostavan osobni laboratorij. Ipak, da budemo precizniji, on je više nalik na specifičnu kuhinju. U njemu sve miriše na čistoću i med, more, citruse, četinare i zrikavce. Ali i na pašnjake, šarm prkosnog krša, svježinu bosanske šume i raskoš đulistana. A sve to utkano je u mirisne pramenove Orijenta i utopljeno u omamljujuće tonove egzotike. I, naravno, sve podsjeća na Alisu.
U ovoj kuhinji se muti, miješa, kuha, hladi, suši, cijedi, melje, sjecka i renda, topi i stvrdnjava, i svašta nešto. Iz nje izlaze najrazličitije poslastice za naša čula. Kreme, balzami, mehlemi, sapuni, šamponi, dezodoransi, maske i tonici, čajevi, tinkture, parfemi, inhalatori… Svi njeni preparati su potpuno neškodljivi; naprotiv, oni su blagotvorni, ljekoviti i regenerirajući. Oni su odgovor na sve hemikalije koje svakodnevno zagađuju nas i našu okolinu. Oni su, kako sama Alisa veli, “oblik borbe protiv trovača”. Definitivno, eco-friendly. Reklo bi se, haman pa gastro-friendly.
Alisin stav je da ono što ne može pojesti neće ni upotrebljavati za pripremu svog njegujućeg preparata ili ljekovite otopine. Tog principa se ona drži, kako u odabiru sastojaka tako i prilikom oblikovanja handmade-proizvoda. Naime, sve što izađe iz ove kremaste kuhinje, kad ga prvi put ugledate ili pomirišete, najprije biste zagrizli ili popili s guštom. Nekako vam dođe “ofirno” da takvu poslasticu mažete, naprimjer, po stopalima.

Kako je počelo…
Alisa Ajanović je osoba koja svijet promatra očima nekog ko se ne miri s mnogobrojnim nametnutim aksiomima u životu. Aksiomima koji su postali sistemski kodeks vrijednosti i obrazac ponašanja tako što se zdušno podržavaju putem medijskog djelovanja, obrazovnih kurikuluma, globalnih vladinih i nevladinih projekata u svim društvenim sferama života. Jedan od takvih aksioma odnosi se na naše povjerenje spram kozmetike i lijekova koji su proizvodi unosnih svjetskih industrija. Svi imamo mogućnost, ali i obavezu da zastanemo i razmislimo o svemu što nam se nudi i preporučuje za upotrebu (uključujući i informacije). Možemo, naprimjer, zastati i promisliti: čekaj malo, možda to sve i nije tako bezopasno i učinkovito kakvim se predstavlja!? A potom se, zdravlja radi, malo potruditi saznati nešto više o tome.
Vođena pozitivno kritičkim tokovima misli, Alisa će razviti svoju prohumanu i ekološki posvećenu ideju u svoj specifičan hobi-projekt, koji će u početku biti orijentiran na njenu porodicu, prijatelje i rođake.
“Prvi moj proizvod bio je prirodni dezodorans za moje ukućane. Djeca su počela ulaziti u pubertet i trebalo je nešto da ih zaštiti od znojenja i neugodnih mirisa, a već mi je bilo poznato koliko su dezodoransi koje nudi hemijska industrija štetni. Tako da sam prvo smućkala nešto što estetski nije bilo baš najprikladnije ali je davalo rezultate. Vremenom sam upornim pokušajima postigla strukturu kakvu sam željela”, govori za Novo vrijeme Alisa Ajanović.
Dodaje da postoji određen broj ljudi koji su upoznati sa štetnošću hemijskih kozmetičkih preparata i oni joj se javljaju zbog određenih potreba. “Ja sam bila rada ograničiti se na proizvode za njegu lica i tijela, ali je mnogo onih koji se javljaju zbog dermatoloških problema. Prirodna kozmetika, kakva je liječenje biljem, u ovakvim slučajevima daje rezultate samo dugoročnom upotrebom i ustrajnošću. Naprimjer, farmaceutska krema je napravljena da vam uštedi vrijeme, da se brzo upije ili da trenutno otkloni neki kožni problem. Međutim, ti se problemi s prestankom korištenja tih krema opet javljaju. Imam neke planove, ali zasad samo uživam u ovome što radim za svoje prijatelje i porodicu. S posebnim zadovoljstvom svakodnevno istražujem i mućkam nove recepte. Ovo je ogromno gradivo koje vrlo ozbiljno shvatam, stoga imam još mnogo toga naučiti”, kaže Ajanović.
Zanimljivo je također da je ona ljubitelj “personalno orijentiranih” preparata. Šta to znači? To znači da prilikom izrade određenog preparata za nekoga, ona želi tu osobu prvo upoznati, pa tek onda pristupa izradi unikatne recepture. Već nekoliko godina Alisa je ustrajno i odgovorno u svakodnevnoj potrazi za novim saznanjima iz područja kojim se bavi. U tome joj mnogo pomaže intenzivno druženje s iskusnim ljudima u tom zanatu, znalcima o prirodi i ljubiteljima zdravog načina življenja. Tokom toplog druženja razmjenjuju svoja iskustva, razvijaju umijeće i produbljuju prijateljstvo. Jedan od najdražih uzora za nju je 92-godišnja komšinica koja nema gotovo nijedne bore na licu. Ali zato, šta god svježe uzme da pojede – narandžu, jabuku, krastavac i slično – dio ostavi za pomazati po licu. U želji za usavršavanjem u svojoj plemenitoj vještini, Alisa je uvijek u potrazi za novim izvorima informacija o herbalistici.
Ona svoju vještinu i saznanja, ali i svoja vjerovanja u moć i ljepotu prirode želi prenijeti na svakoga ko je otvoren za pozitivne promjene u životu. Zato bi joj bilo važno da proširi svoj hobi-projekt u veći i obuhvatniji NGO-sistem kako bi držala posebne radionice o pripravi prirodnih kozmetičkih preparata. Zasad ima podršku porodice i prijatelja. Na odgovornosti je svakog društva da ovakve, veoma savjesne, prohumane i ekološki obojene ideje i projekte podrži u svim potrebnim segmentima njihove realizacije. Nadamo se da ćemo uskoro moći uživati u jednoj iznimnoj i svakako neophodnoj nevladinoj organizaciji koja okolinu može samo osvježiti pozitivnim mirisima.
Uglavnom, tokom putovanja kojim nas je počastila naša Alisa došli smo do još jedne istine:
Bez obzira na to kako vam je ime, pronađite Čudo u sebi i hrabro ga pokažite ljudima. Tako ćemo učiniti dobro i sebi i drugima, a ovaj naš svijet čudesa učiniti ljepšim.


izvor: NOVO VRIJEME


Nema komentara:

Objavi komentar